Handwerkproject: een boek voor vele dingen!

Wat zou er in dit boek staan? Toverspreuken misschien, of duistere bezweringen? Oude geheimen van lang vervlogen tijden, of betoverende liefdesgedichten? Het zou allemaal kunnen, maar in feite is dit mijn plakboek. Als ik op vakantie ga, of gewoon een keer een dagje weg, ben ik er namelijk niet zo van om souvenirs te kopen. Ik vind het veel leuker om de dingen mee te nemen die je toch wel krijgt. Tickets, bonnetjes, theezakjes… Het belandt allemaal in dit plakboek, en het brengt me op de één of andere manier veel sneller terug naar mooie momenten. Niets is voorgoed verloren, zo geloof ik, en al helemaal deze fijne dagen niet, want ik bewaar ze in dit boek.

En ik vond dat een plakboek waar ik zo aan gehecht ben er ook wel mooi uit mocht zien. Hoe je dit zelf doet om ook jouw plakboek, schetsboek, dichtbundel of wat-voor-boek-dan-ook speciaal te maken? Ik leg het helemaal uit.

Wat je nodig hebt

Je hebt de volgende dingen nodig:

  1. Het boek wat je wilt gaan bewerken. Ik heb een dik schetsboek op A4-formaat gebruikt. En (als het kan gekleurde) pennen.
  2. Een leuk stofje, genoeg om het boek opengeslagen op kunnen leggen en nog steeds een ruime marge over te hebben. En bijpassend naaigaren. En een naainaald.  
  3. Een naaimachine en alle benodigdheden die erbij horen.
  4. Mooi band voor op de rug en voorkant, ongeveer twee keer zo lang als de rug van je boek. Lint kan ook, maar het is wel fijn als het iets steviger is dan dat. En bijpassend naaigaren.
  5. Katoen in een leuk kleurtje, een bijpassende haaknaald, en een schaar en wolnaald. Ik gebruikte een haaknaald nummer 3.5 en knaloranje katoen voor die dikte.

Gebruikte afkortingen

l = Losse
v = Vaste
hv = Halve vaste
st = Stokje
hst = Halfstokje
dst = Dubbelstokje

Het naaiwerk

Sla het boek in het midden open, leg het op de stof en knip een rechthoek eromheen uit met een ruime marge. Ik heb aan beide kanten 5 cm in de breedte aangehouden, en 7 cm in de hoogte. Speld tevens een kleine driehoek af bij de rug, die je met enige marge uitknipt.

En dan nu naar de naaimachine! Zigzag af langs de randjes, vouw de randjes een stukje in en zet vast met een stiksteek.

Leg het boek nu opnieuw in het midden geopend op de stof. Vouw de uitstekende zijkanten van de stof naar binnen over de zijkanten van de kaft van het boek, en doe daarna hetzelfde met de uitstekende boven- en onderkanten. Speel een beetje met straktrekken/loslaten en met het open- en dichtdoen van het boek, kijk ook steeds goed waar de rug uitkomt, en speld de ingevouwen stof vast als je tevreden bent.

Knip nu het band af op de lengte van de rug, met een paar centimeter marge erbij. Speld vast tegen de rug van het boek, en sla de beide uiteindes om en speld vast tegen de binnenkant van de stof (zodat je geen lelijke rafels krijgt). Knip het resterende band in vier gelijke stukken. Speld deze vast op de voorkant van het boek, zodat ze een soort ruit vormen.

Haal het boek uit de stof en naai met de hand het band op zijn plek (je kunt het ook met de naaimachine proberen maar ik was te bang dat dat niet zou gaan gezien mijn band best wel dik is). Naai van de vier stukken band op de voorkant steeds de beide korte randjes vast (zodat je er straks een stuk papier onder vast kunt steken), dus naai langs de zwarte pijlen op het plaatje. Naai tenslotte de ingevouwen stof vast. Eventueel kun je het boek weer even terugdoen in de stof om er zeker van te zijn dat het goed past (dat heeft mij bij deze stap erg geholpen).

Het haakwerk

Nu maken we het leeslintje als volgt:

Toer 1: 86 l
Toer 2: 1 v in de vijfde l vanaf de naald, 6 v in de ring die zo ontstaat
Toer 3: 6 keer (3 l, 1 v in volgende v)
Toer 4: 6 keer ((1 v, 5 st, 1 v) in volgende 3 l ring)

Hecht nu af en werk de draadjes weg.

De afwerking

Naai het leeslintje met de hand stevig vast tegen de achterkant van de rug. Zorg dat je hierbij alleen door de binnenste laag stof steekt, en niet door de band heen, zodat aan de buitenkant niets van deze steekjes zichtbaar is. Werk het boek nu weer terug in de stof.

Scheur een leeg blad uit het boek, en vouw dit een paar keer dubbel en om totdat het het juiste formaat heeft om te passen tussen de stukken band op de voorkant. Schrijf er de titel van je boek op, of een leuke quote, of een kort gedicht, of je naam, of wat je dan ook maar op de voorkant wilt zetten. En steek het dan achter de vier stukken band. 

Je boek is nu af en klaar om gevuld te worden met herinneringen, tekeningen, gedichten of wat dan ook! Veel plezier ermee!