Handwerkproject: leuk minitasje!

Laatst had ik een lange treinreis voor de boeg en ik wilde onderweg graag iets te doen hebben. Ik mikte mijn haaknaald, twee bolletjes katoen die nodig opmoesten en een schaartje in mijn tas en besloot toen ik onderweg was dat ik misschien wel een onderzetter kon maken. Ik verzon ergens tussen de eerste twee stations een leuk sterrenpatroon en begon enthousiast te werken. Maar naarmate mijn reis vorderde begon ik in te zien dat ik wat te enthousiast geweest was. Dit werd veel te groot voor een onderzetter. Anderzijds was het wel mooi…

Ik maakte mijn werk gewoon af en besloot dat dit eigenlijk wel een fijne grootte was voor een klein tasje, om net even iets niet zo groots mee te kunnen nemen. Ik maakte een achterkant in net andere kleuren, voerde het tasje en kocht twee ringetjes om een hengsel te regelen en… ik had zowaar ineens een nieuw tasje! Ik koos er bewust voor om de band niet vast te zetten, zodat ik er een schoudertasje van kan maken als ik wil, maar het tasje net zo makkelijk aan een riem kan hangen om hem als heuptasje te dragen, of zonder band kan gebruiken om iets in te bewaren (zo gebruik ik hem ook graag als beschermhoes voor het kleine spiegeltje dat ik graag meeneem op reis).

Hoe je dit tasje zelf maakt? Ik leg het met liefde uit.

Wat je nodig hebt

Je zult de volgende dingen nodig hebben:

  1. Katoen in twee of drie mooie kleuren (roze, oranje en zwart in mijn geval) en een bijpassende haaknaald. Ik heb een haaknaald nummer 3 gebruikt
  2. Een schaartje en een wolnaald
  3. Een naaimachine en bijbehorende benodigdheden
  4. Een leuk stofje om alles mee te voeren
  5. Een lang stuk lint of band voor het hengsel
  6. Een drukknoop
  7. Twee tasringetjes om het hengsel mee vast te maken

In het onderstaande patroon heb ik de kleuren Oranje en Roze genoemd, verwijzend naar de foto. Als je andere kleuren gebruikt kun je die er natuurlijk voor invullen.

Gebruikte afkortingen

l = Losse
v = Vaste
hv = Halve vaste
st = Stokje
hst = Halfstokje
dst = Dubbelstokje

Een paar opmerkingen over de techniek

Ik heb voor dit project de tapestrytechniek gebruikt. Er staan zoveel goede handleidingen op het internet dat het me niet handig leek er nog eentje te proberen te schrijven. Het komt erop neer dat je van, zeg, Oranje naar Roze kunt wisselen als volgt: je haakt de v voordat je wilt wisselen met Oranje zoals je dat altijd zou doen, maar je haalt aan het einde door met Roze in plaats van Oranje. Daarna haak je de volgende v met Roze. Trek de draadjes tijdens het hele proces goed aan.

Het haakwerk

Haak het onderstaande patroon twee keer. Ik heb één keer Oranje en Roze gebruikt, en de tweede keer de Roze vervangen door zwart garen.

Toer 1: 2 l, 8 v in tweede l vanaf de naald met Roze (8 v)
Toer 2: 2 v in elke v met Oranje (16 v)
Toer 3: 8 keer (1 v in volgende 2 v met Oranje, nog een v erbij in zelfde v met Roze) (24 v)
Toer 4: 8 keer (1 v in volgende v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 2 v in volgende v met Roze) (32 v)
Toer 5: 8 keer (1 v in volgende v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Roze, 2 v in volgende v met Roze) (40 v)
Toer 6: 8 keer (1 v in volgende 4 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in zelfde v met Roze) (48 v)
Toer 7: 8 keer (1 v in volgende 5 v met Roze, 2 v in volgende v met Oranje) (56 v)
Toer 8: 8 keer (1 v in volgende 5 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Roze, 1 v in zelfde v met Oranje) (64 v)
Toer 9: 8 keer (1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 4 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 2 v in volgende v met Roze, 1 v in volgende v met Roze) (72 v)
Toer 10: 8 keer (1 v in volgende v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 3 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in zelfde v met Oranje, 1 v in volgende v met Roze) (80 v)
Toer 11: 8 keer (1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (88 v)
Toer 12: 8 keer (1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (96 v)
Toer 13: 8 keer (1 v in volgende 2 v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende 2 v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende 2 v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (104 v)
Toer 14: 8 keer (1 v in volgende 3 v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende 3 v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (112 v)
Toer 15: 8 keer (1 v in volgende 4 v met Oranje, 1 v in volgende 4 v met Roze, 1 v in volgende 4 v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (120 v)
Toer 16: 8 keer (1 v in volgende 5 v met Oranje, 1 v in volgende 3 v met Roze, 1 v in volgende 5 v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (128 v)
Toer 17: 8 keer (1 v in volgende 6 v met Oranje, 1 v in volgende 2 v met Roze, 1 v in volgende 6 v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje, 1 v in volgende v met Oranje) (136 v)
Toer 18: 8 keer (1 v in volgende 16 v met Oranje, 2 v in volgende v met Oranje) (144 v)

Werk alle draadjes af.

Het naaiwerk

Vouw de stof dubbel met de goede kanten op elkaar. Leg één van de gehaakte achthoeken erop en markeer de omtrekken ervan met spelden door de beide lagen stof. Knip uit met enige marge.

Zigzag zes van de acht zijden af (de andere twee worden de opening van het tasje), knip de rafels weg en naai dan met een stiksteek dicht. Maak de beide helften van drukknoop vast, enigszins onder de rand van de opening. Knip twee stukjes van het band af, haal door de tasringetjes heen en zet vast tegen één van de twee lagen stof, bij de opening.

Naai nu met de hand één gehaakte achthoek langs de randen op de voering vast. Vouw de rand van de stof bij de opening een stukje om en maak ook deze vast aan de achthoek. Naai nu met de wolnaald en het Oranje katoen de tweede achthoek vast aan de eerste. Ga hierbij goed door de buitenste lussen, zodat je de voering niet meer ziet.

Maak tenslotte met naaigaren de voering bij de opening vast aan de tweede achthoek. Haal nu het band door de beide ringetjes heen, knoop vast en klaar is je tasje!