Zwarte lippenstift

Ik vind zwart echt een fascinerende kleur, al helemaal omdat het eigenlijk niet echt een kleur is. Eén manier om erover na te denken: je ziet kleuren omdat licht terugkaatst op de objecten die je ziet, en afhankelijk van de golflengte is iets rood, geel, groen, blauw, paars of een andere mooie kleur. Maar zwarte objecten kaatsen geen licht terug. Je ziet ze dus eigenlijk in zekere zin niet, maar je hersenen vullen wat er niet is in met een extra “kleur”.

 Zwart dus. De kleur van de meeste letters die ik ooit op papier heb gezet, de kleur van raven en kraaien, de kleur van chique, de kleur die overal bij combineert, de kleur van de sterrenhemel en de kleur van zwarte gaten. Ik heb er altijd al wat mee gehad. En mijn kast hangt vol met universeel combineerbare zwarte kledingstukken (ik denk dat ik misschien wel vier zwarte rokjes heb, ze zijn zo fijn…). Ik draag ook graag zwarte haarbanden, zwarte mascara, zwarte handtasjes… Dus waarom eigenlijk geen lippenstift?

Ik wilde het al een hele tijd proberen. Toch heeft het lang geduurd voor ik het eens deed. Ik was altijd wat benauwd dat zwart een te heftige kleur zou zijn bij mijn bleke huid, en na mijn avontuur met blauwe lippenstift was ik al helemaal wat huiverig om weer een extreme kleur te proberen. Maar aan de andere kant was ik ook nog altijd nieuwsgierig. En op een goed moment besloot ik het gewoon eens te proberen.

Ik draag ook graag zwarte haarbanden, zwarte mascara, zwarte handtasjes… Dus waarom eigenlijk geen lippenstift?

Dus: ik bestelde een zwarte lippenstift! Ik zocht er eentje uit die niet te duur was (het was immers een experiment) en bovendien eentje die vloeibaar was (voor een wat heftigere kleur werkt vloeibare lippenstift in mijn ervaring immers beter dan gewone). Toen het pakje aankwam, op een fijne zaterdagmiddag waarop ik niemand hoefde te zien, ging ik zo ongeveer meteen voor de spiegel zitten om eens te kijken hoe zwart mij zou staan.

Heftig, zo bleek al snel. Het was echt even wennen. En het hielp niet mee dat in hetzelfde pakje ook mijn nieuwe paarse en roze make-up zat. En ik was natuurlijk zo enthousiast dat ik het meteen allemaal wilde proberen. Dat wil zeggen: matte zwarte lippen, glitterende paarse oogschaduw en metallic roze blush. Ik was blij dat ik niet naar buiten hoefde.

Maar over hoe het zwart me stond was ik eigenlijk wel tevreden. Dus toen het weer maandag was, besloot ik mijn lippenstift eens op te doen naar mijn werk (met een veel neutralere oogschaduw en blush erbij, dat wel). De reacties van mijn collega’s waren – op zijn zachtst gezegd – gemengd. Eentje kwam binnen en riep meteen dolenthousiast: “Wauw, je hebt het echt gedaan, het staat je nog beter dan ik dacht. Superstoer!” En een ander zette een paar stappen achteruit toen hij me zag en begon toen voorzichtig iets te stamelen over dat het wel een beetje heel heftig was. Weer iemand anders vroeg zelfs of ik nu ook vampiertandjes zou proberen te laten groeien. Tsja, het zou me om eerlijk te zijn best leuk lijken…

Weer iemand anders vroeg zelfs of ik nu ook vampiertandjes zou proberen te laten groeien. Tsja, het zou me om eerlijk te zijn best leuk lijken…

Tijdens de lunchpauze schrok ik wel even behoorlijk toen ik ineens iets donkers op de kaas op mijn broodje zat zitten.
Schimmel?
Hoe kon dat nou?
Deze kaas was toch vers?
En toen begreep ik het: de lippenstift gaf een beetje af. Oeps. Dit had ik niet aan zien komen.

Ook tijdens de treinreis heen en terug kreeg ik, zodra mijn mondkapje afkon dan natuurlijk, aardig wat blikken mijn kant op. Ergens was het best ongemakkelijk. Anderzijds gaf het me op de één of andere manier ook juist kracht om te kunnen denken: ja, precies, ik draag gewoon zwarte lippenstift als ik daar zin in heb en wat jij daarvan vindt maakt me niet uit want ik heb geleerd om mezelf niet te beoordelen op wat anderen van me denken. Het was een heel fijne energie. Ik voelde me er verrassend sterk door. En verbazingwekkend mij.

De blauwe lippenstift was niet zo’n denderend succes maar deze zwarte houd ik. Het voelt gewoon goed. En het is een leuke uitdaging om er de juiste kledingcombinaties en oogschaduw bij uit te zoeken. Ik denk oprecht dat zwart een stuk veelzijdiger is dan je zou denken, en dat het ontzettend creatief en chique kan staan. En ik kan niet wachten er wat meer mee te experimenteren…