Handwerkproject: Superchique bloem!

Hoe groot kún je een bloem eigenlijk maken? Na de vele bloemen die ik inmiddels gemaakt heb begon ik het me af te vragen. En ik besloot dat het eens tijd werd voor een zo groot mogelijke bloem, als een superchique accessoire voor een bijzondere gelegenheid.

Meteen een mooie – ahum – gelegenheid om wat restjes op te maken: ik had al een hele tijd een glanzend crèmekleurig stofje liggen dat hier perfect voor was, en in mijn Oneindige Rariteitenkabinet met Handwerkspullen lagen bovendien nog wat pailletten en kralen die er leuk bij pasten. Het werd een leuk project en hoewel ik nog altijd wacht op een gelegenheid die speciaal genoeg is om met zo’n enorme bloem aan te komen, ben ik trots op het resultaat.

Hoe je deze bloem zelf maakt? Ik leg het met liefde uit!

Wat je nodig hebt

Je zult de volgende dingen nodig hebben:

  1. Een leuk stofje en bijpassend naaigaren
  2. Een naaimachine en de benodigdheden die erbij horen, inclusief een losse naald en een schaar
  3. Iets voor het hartje van de bloem, zoals knoopjes, pailletten, kralen…
  4. Pen en papier

Het knipwerk

Teken op het papier een mal voor de blaadjes: één of twee hoge driehoeken met aan de onderkant ook nog een paar centimeter ruimte. Knip uit. Maak een tweede mal met kleinere blaadjes en knip ook deze uit.

Vouw de stof dubbel. Speld de beide mallen vast op de stof, met de onderkant tegen de vouw, knip uit, verplaats de mal en knip verder, tot je een strook met zes grote en eentje met zes kleine driehoeken hebt. Knip ook een grote rechthoek af voor de band.

Het naaiwerk

Neem nu de strook met de grote driehoeken en keer de vouw om zodat de goede kanten van de stof op elkaar liggen. Zigzag af, en stik dan dicht. Laat een kleine opening over, zodat je het werk daarna kunt keren. Naai daarna met de hand het overgebleven gaatje dicht. Doe hetzelfde voor de strook met kleine driehoeken.

Vouw de rechthoek voor de band in de lengte dubbel, zigzag af en stik dan dicht. Laat een klein stukje open om de band te kunnen keren en maak het ontstane gat daarna met de hand dicht.

De afwerking

Hecht nu met naald en draad aan bij de rand van de onderkant van de strook met grote driehoeken. Ga met een rijgsteek door de onderkant heen, en trek om de zoveel tijd de draad stevig aan, zodat de stof zich samentrekt en de strook al sterk op een bloem begint te lijken.

Hecht aan het einde van de strook af, en maak dan het uiteinde vast aan de hechting waar je mee begonnen bent. Doe hetzelfde voor de strook met de kleine driehoeken. Maak dan de twee delen die je nu hebt op elkaar vast.

Maak nu het hartje van de bloem door de pailletten, kralen en knoopjes in het midden vast te zetten en vast te naaien tegen de onderste delen van de blaadjes. Hiermee kun je meteen eventuele andere steekjes en vreemde plooien verbergen. Naai de bloem tenslotte vast op het midden van de band.

Je superchique bloem is nu af! Veel plezier ermee!