Handwerkproject: Rugtasje!

Ik heb sinds kort een nieuwe laptop, die véél kleiner is dan mijn vorige. Dat betekent onder andere: het monster van een tas waar ik nu al een paar jaar mee rondloop (echt, veel mensen die hem voor het eerst zien vragen zich meteen hardop af waar je nou zo’n grote tas voor nodig kunt hebben) is eindelijk vervangen door een klein en elegant tasje. Mijn nieuwe laptopje past erin, en mijn telefoon, en wat notitieboekjes, mijn makeup… Maar dan zit dat nieuwe tasje ook eigenlijk wel vol. Mijn lunch of thermosbeker kunnen er niet meer bij, laat staan die andere extra dingetjes die soms net nog even meemoeten.

Als oplossing naaide ik dit kleine rugtasje, waar mijn brooddoos en thermosbeker makkelijk inpassen. Ik gebruik hem ook graag voor boodschapjes die doordeweeks nog even meegepakt worden onderweg naar huis, cadeautjes, en noem het maar op. Dit project vond ik best een uitdaging, en je kunt hier en daar ook wel zien dat ik een paar kleine foutjes heb gemaakt, maar ik ben heel tevreden over hoe het is geworden.

Hoe je zo’n rugtasje zelf maakt? Ik leg het met liefde uit.

Wat je nodig hebt

Je zult de volgende dingen nodig hebben:

  1. Een leuk stofje en bijpassend naaigaren (of, zoals in mijn geval, twee garens die erbij passen… Dit project was een mooie gelegenheid om een restje lichtblauw garen op te maken en een nieuw klosje donkerblauw aan te breken. In het eindproduct is er gelukkig niet veel van te zien).
  2. Een naaimachine en bijpassende benodigdheden

Het naaiwerk

Knip uit de stof twee delen van 37 bij 44 centimeter, en vier van 4 bij 130 cm. Als de stof voor die laatste niet groot genoeg is, zoals bij mij het geval was, kun je ook meerdere delen later aan elkaar zetten. Ik heb twee stroken van 4 bij 60 en 4 bij 90 cm gebruikt.

Zigzag alle delen af. Naai eventuele losse delen van de schouderbanden aan elkaar.

Stik dan steeds twee van de schouderbanddelen op elkaar met achterkanten op elkaar (zonder in te vouwen, dat is niet nodig).

Keer nu de beide delen (eventueel met behulp van een breinaald of een soeplepel, want het keren van zulke smalle dingen kan best lastig zijn), en naai het laatste stukje met de hand dicht, zodat je twee schouderbanden krijgt.

Sla nu bij de grote delen de rand van één korte kant een stukje om, en doe hetzelfde met ongeveer 9 cm van de aangrenzende zijkanten. Dit worden straks de openingen waar de schouderbanden doorheen gaan.

Stik de ingespelde rand nu vast.

Vouw daarna de gestikte rand 4.5 cm om. Stik vast.

Speld nu de beide grote delen met de goede kant naar binnen op elkaar, langs alle lange kanten en de overgebleven korte kant, tot aan de omgeslagen rand. Haal de schouderbanden door de openingen boven, als volgt: eerst een keer door één van beide openingen…

… dan omkeren en door de andere terug…

… en dan de andere band eerst door de opening waar de eerste door terug is gekomen en dan terug door de andere opening.

Speld de uiteindes van de schouderbanden dan tussen beide grote stukken stof in de beide onderhoeken vast. Zet ze eventueel in het midden extra vast met spelden, zodat je niet per ongeluk een ander stuk van de schouderbanden meegestikt als je straks de tas in elkaar naait.

Je kunt het tasje eventueel alvast proberen te keren, om te zien of het zo gaat worden als je hoopt, of vast te testen of de schouderbanden het tasje goed sluiten als je ze aantrekt.

Stik als je tevreden bent de grote delen op elkaar en keer om. Zet de nog losse uiteindes van de schouderbanden vast op de uiteindes die al wel vastzitten.

Werk tenslotte alle draadjes weg. Je rugtasje is nu af! Veel plezier ermee!