Handwerkproject: kleine kerstslinger!

Deze kleine slinger vrolijkte mijn huisje behoorlijk op met Kerst! En ik denk dat ik hem maar gewoon houd nu de feestdagen er alweer bijna opzitten… Hoe je er zelf eentje maakt? Ik leg het met liefde uit!

Wat je nodig hebt

Je zult de volgende dingen nodig hebben:

  1. Katoen in een leuke kerstkleur en een bijpassende haaknaald. Ik heb met een haaknaald van 3,5 mm dik gewerkt.
  2. Een wolnaald (om de draadjes af te werken) en een schaar.

Gebruikte afkortingen

l = Losse
v = Vaste
hv = Halve vaste
st = Stokje
hst = Halfstokje
dst = Dubbelstokje
ddst = Driedubbelstokje

Het haakwerk

De slinger bestaat uit lossen, afgewisseld met kleine blaadjes, grote blaadjes en sterretjes. Deze losse onderdelen haak je als volgt!

Klein blaadje

Toer 1: 6 l, 1 v in tweede l vanaf de naald, 1 v in resterende 4 l (5 v)
Toer 2: 1 v in volgende 2 v, 2 hst in volgende v, 3 st in volgende v, 5 hst in volgende v. Haak verder in de onderkant van Toer 1: 3 st in volgende v, 2 hst in volgende v, 1 v in volgende 2 v.

Groot blaadje

Toer 1: 8 l, 1 v in tweede l vanaf de naald, 1 v in resterende 6 l (7 v)
Toer 2: 1 v in volgende v, 2 hst in volgende v, 2 st in volgende v, 2 dst in volgende v, 3 ddst in volgende v, 2 dst in volgende v, 5 st in volgende v. Haak verder in de onderkant van Toer 1: 2 dst in volgende v, 3 ddst in volgende v, 2 dst in volgende v, 2 st in volgende v, 2 hst in volgende v, 1 v in volgende v. 

Sterretje

Toer 1: 2 l, 5 v in tweede l vanaf de naald (5 v)
Toer 2: 2 v in iedere v (10 v)
Toer 3: 5 keer (6 l, 1 v in tweede l vanaf de naald, 1 v in resterende 4 l, 1 v in volgende 2 v)
Toer 4: 5 keer (2 st samenhaken in volgende 2 v, 1 st in volgende v, 1 hst in volgende v, 1 v in volgende v, 3 v in volgende v, haak aan onderkant van sterpunt verder, 1 v in volgende v, 1 hst in volgende v, 1 st in volgende v, 2 st samenhaken in volgende 2 v, 1 v in volgende v).

De slinger

Begin voor de slinger op de foto met een klein blaadje. Haak dan 10 l, een sterretje, 10 l, een klein blaadje, 10 l, een groot blaadje, 10 l, een klein blaadje, 10 l, een sterretje, 10 l, een klein blaadje, 10 l, en aan het einde nog een groot blaadje. Natuurlijk kun je met dit patroon eindeloos variëren en jouw slinger zo lang maken als je maar wilt, en de blaadjes en sterretjes afwisselen zoals het jou leuk lijkt!

Werk als de slinger klaar is de draadjes weg met de wolnaald. Omdat met name de sterretjes wat op kunnen staan in het begin, is het aan te raden het haakwerk daarna nog even mooi glad te strijken.

Je slinger is nu af! Veel plezier ermee!