Handwerkproject: de Möbiusarmband

Ik heb de Möbiusband altijd een fascinerend meetkundig object gevonden. Het is geen al te ingewikkelde vorm: je neemt gewoon een reep papier, draait één zijde om en plakt dan de andere punten op elkaar. Maar de Möbiusband is niet te oriënteren. Dat wil zeggen: als je ergens begint en met de ronding meebeweegt, kom je altijd aan de andere kant uit!

Dus toen ik laatst zin had om eens een bijzonder sierraad voor mezelf te haken, kreeg ik al snel het idee om aan een armband te beginnen die op een Möbiusband leek. Een leuk symbool voor hoe het leven mooi is, en een geheel is, zelfs al is er niet altijd oriëntatie. Het was bovendien een makkelijk en snel, maar leuk project.

Hoe je zo’n Möbiusarmband zelf maakt? Ik leg het met liefde uit!

Wat je nodig hebt

Je zult de volgende dingen nodig hebben:

  1. Leuk katoen in een mooie kleur (bij dit project doen de kleur en het materiaal heel veel), en een bijpassende haaknaald. Ik heb met een haaknaald van 3,5 mm dik gewerkt.
  2. Een wolnaald (om de draadjes af te werken) en een schaar.

Gebruikte afkortingen

l = Losse
v = Vaste
hv = Halve vaste
st = Stokje
hst = Halfstokje
dst = Dubbelstokje

Het haakwerk

Toer 1: 50 l, 1 hv in eerste l
Toer 2: 1 v in elke v (50 v), zodat je weer bij het begin aankomt. Draai nu de v waar je mee begonnen bent weg, en haak 1 v in de achterkant ervan. Haak zo nog 49 v in de achterkant van de eerste ronde vasten. Eindig met 1 hv in de v waar je mee begonnen bent.
Toer 3-11: 1 v in elke v

Hecht af en werk de draadjes weg.

Variaties

Dit project is makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren. Als je een wat grotere of kleinere armband wilt, begin dan in Toer 1 met een groter of kleiner aantal lossen. En haak meer of minder dan tien toeren vasten als je de armband dikker of dunner wilt maken. Zelf vind ik het ook leuk staan om de laatste toer met een andere kleur te doen.