Handwerkproject: Herinneringskussen

Deze maakte ik laatst voor een bijzondere vriend als cadeau. Hij heeft een interessant jaar achter de rug, waarin hij behoorlijk veel meegemaakt heeft. Daarom gaf ik hem deze leuke kussenhoes, met twaalf zakjes erin, waarin ik voor elke maand van het afgelopen jaar een foto heb gestopt, die past bij iets wat er in die maand gebeurd is. En van de achterkant is het een heel normaal kussen:

De vriend vond hem erg mooi, en ik ben er stiekem behoorlijk trots op. Dit is namelijk mijn eerste zelfgenaaide kussenhoes, en dat vind ik ook best een hele prestatie.

Hoe je dit herinneringskussen zelf maakt? Ik leg het met liefde uit!

Wat je nodig hebt

Je zult de volgende dingen nodig hebben:

  1. Een kussen wat in de hoes gaat. Ik heb er eentje van 40 bij 40 cm gebruikt
  2. Een leuk stofje met bijpassend naaigaren, en/of garen in een contrastkleur
  3. Een naaimachine en bijpassende benodigdheden

Het naaiwerk

Meet op de stof een rechthoek af van (de breedte van je kussen met wat marge) x (tweeënhalf keer de lengte van je kussen). In mijn geval was dat dus 40 + marge bij 40+40+20 = 100 cm. Meet ook drie kleinere rechthoeken af, van (de breedte van je kussen plus wat marge) x (een kwart van de lengte plus wat marge). In mijn geval was dat dus 40 + marge bij 10 + marge cm. Knip uit.

Zigzag de drie kleine rechthoeken af. Vouw de bovenste rand twee keer naar binnen en stik vast met een stiksteek.

Vouw dan de andere drie randen twee keer naar binnen, en speld de rechthoeken met de vastgestikte rand naar boven vast op het grote stuk stof, met enige marge van de onderkant. Naai de drie kanten die nog niet gestikt zijn vast met een stiksteek.

Verdeel daarna elke rechthoek in vier (of minder of meer als je dat wilt) gelijke stukken, in mijn geval betekende dat dat ik na elke 10 cm een lijn afspeldde. Stik deze lijnen dicht zodat je vakjes krijgt.

Zigzag nu de rand van je grote stuk stof af. Sla beide korte kanten twee keer om, speld vast en stik vast. Meet dan vanaf de onderkant de lengte van je kussen (in mijn geval dus 40 cm) af en vouw naar binnen met de korte kanten op elkaar. Speld vast.

Vouw het overgebleven gedeelte aan de achterkant om, en speld vast op dezelfde rand.

Keer binnenstebuiten en probeer even of je kussen nu goed in de hoes past. Stel eventueel de spelden bij als dat niet zo is. Zodra het goed is, kun je de randen dichtstikken, en alle draadjes afwerken, en dan is je kussenhoes klaar! Veel plezier ervan!

P.S.: Als je foto’s in de kussenhoes wilt steken: in mijn voorbeeld passen in de vakjes foto’s van 9 bij 9 cm, of – zoals ik gedaan heb – 9 bij 13 cm zodat er nog een randje bovenuit steekt waarop je dan de bijbehorende maand of iets anders kunt zetten!