Blauwe lippenstift!

Bij lippenstift denk ik meteen aan rood, en daarna aan de vele mooie tinten roze die er te vinden zijn. En naast die twee kleuren en alles er tussenin zie je nog wel eens de nodige paarstinten, en sommige mensen staat zelfs oranje (deze heks dus niet). Maar de meeste andere kleuren zijn al snel vreemd en gedurfd. Ik vroeg me laatst eens af waarom eigenlijk. En ik wilde wel eens een keer een gekke kleur proberen.

Welke, was dan meteen de vraag. Groen leek me wel heel gewaagd en boselfachtig, zwart is wel heel donker, grijs zou me denk ik teveel op een standbeeld laten lijken… en dus koos ik uiteindelijk voor blauw! De kleur van de zee, de kleur van de lucht en de kleur van vertrouwen! En voordat ik het wist had ik een donkerblauwe lippenstift besteld!

Ik ben zeker niet de eerste die op het idee kwam eens blauw te proberen in plaats van de volgende veilige roze lippenstift te kopen. Zangeres Rihanna heeft er bijvoorbeeld ooit een fantastisch uitziende look mee gecreëerd, en daarna werd het een beetje een trend. Ik heb me even wat verdiept in de vele handleidingen op het internet over hoe je blauw er leuk uit laat zien. Blauw is niet de makkelijkste kleur, is de theorie, maar als je het goed aanpakt, kan het heel stijlvol zijn. Het is een leuke uitdaging voor de doorgewinterde lippenstiftfan.

Blauw is niet de makkelijkste kleur, is de theorie, maar als je het goed aanpakt, kan het heel stijlvol zijn. Het is een leuke uitdaging voor de doorgewinterde lippenstiftfan.

Dat goed aanpakken kan hem er bijvoorbeeld inzitten dat je de rest van je make-up relatief rustig houdt, want blauwe lippen zijn natuurlijk vrij heftig. Ook kan het een plan zijn om in de rest van je outfit ook iets blauws te verwerken. Zorgen dat de lippenstift dezelfde kleur heeft als je jurkje of shirt, of als een sierraad dat je draagt, zodat je subtiel zorgt dat alles bij elkaar combineert.

Maar terug naar de ervaringen van deze dame in de dop, die de theorie in de praktijk heeft geprobeerd te brengen. Ik bestelde een lippenstift; niet te duur (het was immers maar een experiment), en een prachtige kleur blauw. En natuurlijk heb ik het snel eens geprobeerd.

Ik bestelde een lippenstift; niet te duur (het was immers maar een experiment), en een prachtige kleur blauw.

Een les die ik al vlug leerde: bij lippenstift in een vriendelijke roze kleur die dicht bij die van je eigen lippen zit zie je een klein foutje niet zo snel, maar met een kleur als blauw zie je écht alles. Het moet dus eigenlijk helemaal perfect zitten en dat viel nog niet mee. Ik heb het er een keer of drie weer helemaal af moeten halen om vervolgens opnieuw te beginnen na een kleine uitschieter. En zelfs toen ik er uiteindelijk genoegen mee nam, was ik eigenlijk niet helemaal tevreden. Maar ik wilde ook weer niet te laat komen op mijn werk. Stiekem was ik wel blij een mondmasker op te moeten (coronatijden).

Het werd een dag waarop ik me heel erg van mezelf bewust voelde. Als ik naar de toiletten ging, controleerde ik even of mijn blauwe lippen er nog goed uitzagen, en voor de lunch ging ik niet met mijn collega’s mee om samen in de kantine te eten, maar verborg ik me in mijn eigen kantoor en deed de deur hermetisch dicht voordat ik het masker af durfde te zetten. Het ene moment voelde ik me een supermodieuze dame met hippe blauwe lippen, het volgende moment voelde ik me eerder ontsnapt van een uit de hand gelopen verkleedfeestje waar ik de koningin van een verre planeet had geprobeerd uit te beelden, of één of andere sneeuwheks.

Bovendien zag ik ook duidelijker dan bij andere kleuren dat de lippenstift een beetje afgaf en de blauwe vlekken op de randen van mijn mokken waren een vreemd gezicht. Door de dag heen ging de lippenstift daarnaast van de binnenkant van mijn lippen af, en ook dat was direct te zien omdat de kleur zo’n contrast was met de natuurlijke kleur van mijn lippen. Mijn lippen wilden gewoon niet blauw zijn, leek het wel, en ik denk dat ik dat wel kan begrijpen. Het dragen van blauwe lippenstift, zo kan ik nu uit eigen ervaring zeggen, is dus echt een hele uitdaging.

Mijn lippen wilden gewoon niet blauw zijn, leek het wel, en ik denk dat ik dat wel kan begrijpen.

Toen ik weer richting huis ging, zette ik op een goed moment het mondmasker weer af voor het laatste stukje lopen. Het voelde best ongemakkelijk dat iedereen die ik tegenkwam meteen naar mijn lippen keek. Blauwe lippenstift is een behoorlijke aandachtstrekker, en dat is niet altijd iets waar deze heks zin in heeft. En toen ik eenmaal thuis was, bleek het afhalen van de lippenstift ook nog een hele klus. Zelfs toen het eenmaal gelukt was, hing er nog een blauwe waas over de onderkant van mijn gezicht. 

Desalniettemin ben ik blij eens blauwe lippenstift geprobeerd te hebben; het was weer eens wat anders dan altijd maar rood en roze. Ik weet niet hoe vaak ik mijn blauwe lippenstift nog echt zal dragen. Grote kans dat ik toch vaak voor veilig roze of rood zal gaan. Toch heb ik geen spijt. Het is leuk het een keer gedaan te hebben, en me af en toe eens een dagje een mythische ijself te kunnen voelen, zonder de vleugels maar met de mysterieuze blauwe lippen.