Handwerkproject: schrijfmap!

Op mijn werk heb ik best wel veel (meestal trouwens doodsaaie) vergaderingen waar ik aantekeningen van dien te maken, en sinds kort doe ik dat in deze mooie schrijfmap. Naar mijn bescheiden mening ziet hij er superfancy uit (en de vele complimentjes van collega’s doen het ego van deze heks behoorlijk goed). En dan is hij ook nog eens behoorlijk praktisch. Hij houdt mijn notitieblok stevig op zijn plek en daarnaast kan ik in de vakjes mijn markeerstiften kwijt, en in het steekvak mijn notities en andere belangrijke papieren. De map kan bovendien met drukknoopjes dicht, zodat hij in mijn tas niet open glijdt. Deze georganiseerde heks heeft nu dus alles goed geordend en overzichtelijk in één map bij zich.

Dus: hoe maak je er eentje voor jezelf? Ik leg het met liefde uit!

Wat meer details

Als je de map dicht doet, ziet hij er zo uit:

En dit is de hele buitenkant:

Zoals je ziet is er op het stoffen deel van de map ook wat haakwerk vastgemaakt. Dit maakt de buitenkant net wat leuker, als je het mij vraagt, en verbergt bovendien wat naden en de draadjes waarmee de drukknoopjes vastzitten aan de andere kant. Je kunt ervoor kiezen om dit weg te laten, als je wilt (wees dan voorzichtig met het vastzetten van de drukknoopjes), of het te vervangen door sierband of wat meer stof.

En dan nog even deze opmerking: deze heks heeft pas sinds kort een naaimachine en is er nog hard mee aan het oefenen. Dit project was een erg leuke uitdaging voor mij als beginner. Je ziet dat de naden nou niet bepaald overal recht zijn, want tsja, ik ben echt nog geen fantastische naaister. Maar ik ben blij met hoe het is geworden, en zeg nou zelf, zou het niet leuk zijn als de jouwe mooier wordt dan die van mij?

Wat je nodig hebt

  1. Een haaknaald van dikte 3/3.5 en bijpassend katoen (ik heb zwart gebruikt).
  2. Ongeveer een meter leuke stof en naaigaren in een bijpassende kleur.
  3. Een naaimachine en alle benodigdheden die erbij horen.
  4. Schaar en wolnaald.
  5. Twee paar drukknoopjes.
  6. Twee stukken karton van 32 bij 23.5 cm (zodat de map geschikt is voor notitieblokken van A4-formaat). Ik heb deze uit de doos geknipt waar mijn naaimachine inzat. Je kunt ook plaatjes hout of plastic op maat zagen, dat is wat steviger.

Afkortingen

l = Losse
v = Vaste
hv = Halve vaste
st = Stokje
hst = Halfstokje
dst = Dubbelstokje

Het naaiwerk

Leg de kartonnen plaatjes op een dubbele laag van de stof (met de vouw aan de korte kant helemaal links) en knip met een ruime marge uit. Knip een rechthoek van hetzelfde formaat uit een enkele laag stof, en knip deze vervolgens in de lengte doormidden. Knip één helft nogmaals in de lengte doormidden en één van de twee delen die je zo krijgt nog eens in de breedte. Voor de duidelijkheid heb ik de stukken stof die je nu krijgt namen gegeven, zoals in het plaatje ook is aangegeven.

En nu op naar de naaimachine! We beginnen met de twee kleinste rechthoeken A en B, die de vakjes zullen worden. Zigzag deze allebei af, vouw de bovenste korte kant naar binnen en zet vast met een stiksteek. Zigzag ook deel C af. Vouw de lange kant rechts naar binnen en zet vast met een stiksteek. Vouw dan de resterende drie zigzagranden van delen A en B naar binnen, speld vast op deel C en maak met een stiksteek vast zodat er twee mooie vakjes ontstaan (en stik dus vooral niet ook de bovenkanten door want de vakjes moeten wel een opening hebben). Zigzag ook alle randjes van deel D af, vouw de bovenste korte rand naar binnen en zet met een stiksteek vast.

Schuif de beide stukken karton tussen de twee lagen stof van deel E en leg op hun plek, zodat het linkerdeel ongeveer 5 cm van de stofvouw verwijderd is en er tussen de beide stukken karton ook ongeveer 5 cm stof zit. Geef met spelden de omtrek van de beide stukken aan, en ga hierbij alleen door de eerste laag stof. Neem deel C (met A en B erop vast), vouw de drie overgebleven zigzagranden in en speld vast tegen de linkerzijde van het linkerdeel. Neem deel D, vouw de drie overgebleven zigzagranden in en speld vast op het rechterdeel.

Verwijder nu de beide stukken karton weer, haal de stof van deel E uit de vouw en stik deel C en D vast op de voorkant (let er wederom op dat beide delen één open kant hebben zodat vakken ook echt vakken zijn).

Vouw deel E nu binnenstebuiten dubbel en trek met spelden de lijnen langs de boven- en onderkanten van de stukken karton door. Zigzag deze beide naden af zoals aangegeven op het plaatje. Keer deel E weer terug zodat de goede kanten weer te zien zijn.

Dan komt nu het belangrijkste én lastigste gedeelte: het vastmaken van de stukken karton in deel E. Voor alle duidelijkheid is de nu beschreven volgorde ook in het plaatje aangegeven. Begin ermee de meest linkse lijn spelden door te stikken (dus degene die de 5 cm marge aan de linkerkant afbakent). Stop dan het linkerstuk karton weer in deel E, en naai de lijn spelden rechts hiervan vast zodat dit op zijn plek komt. Stik de lijn aan de andere kant van de 5 cm marge tussen de beide stukken karton vast. Stop nu het tweede stuk karton op zijn plek en stik de lijn rechts daarvan vast. Knip tenslotte eventuele overtollige stof aan het resterende uiteinde af, vouw de rest in zodat we ongeveer 5 cm marge krijgen (net als aan de andere kant) en stik vast.

Naai nu de drukknoopjes stevig vast aan beide kanten. Wees niet te bang om door een dubbele laag stof te steken, want het haakwerk gaat de steekjes aan de achterkant toch wel maskeren.

Het haakwerk

Voor de pennenlusjes:

Toer 1: 7 l, gebruik laatste l om te keren, 1 v in resterende 6 l
Toer 2-4: 1 l, keren, 1 v in elke v

Hecht af en naai in het midden van de 5 cm marge tussen beide stukken karton vast aan de korte kanten. Mij hielp het om de pennenlusjes eerst vast te spelden met een pen erin.

Voor het haakwerk aan de buitenkant:

We beginnen met de horizontale gehaakte delen aan de boven- en onderkant. Volg het onderstaande patroon twee keer.

Toer 1: 134 l, gebruik laatste l om te keren, 1 v in resterende 133 v
Toer 2: 2 l, keren, 1 v overslaan, 11 keer (1 st in volgende 2 v, 3 l, 2 v overslaan, 1 v in volgende v, 3 l, 2 v overslaan, 1 v in volgende v, 3 l, 2 v overslaan, 1 st in volgende 2 v), eindig met nog 1 st in laatste v
Toer 3: 2 l, keren, 1 st overslaan, 11 keer (1 st in volgende 2 st, 4 keer (1 st in middelste 3 l ring van vorige toer, 1 l), nog een st in zelfde 3 l ring, 1 st in volgende 2 st), eindig met nog 1 st in laatste st
Toer 4: 2 l, keren, 1 st overslaan, 11 keer (1 st in volgende 2 st, 3 l, 1 v in 1 l opening tussen tweede en derde st in ring van vorige toer, 3 l, 1 v in 1 l opening tussen derde en vierde st in ring van vorige toer, 3 l, 1 st in volgende 2 st), eindig met nog 1 st in laatste st
Toer 5: 1 l, keren, 1 st overslaan, 11 keer (1 v in volgende 2 st, 2 v in volgende 3 l boog, 1 v in volgende v, 2 v in volgende 3 l boog, 1 v in volgende v, 2 v in volgende 3 l boog, 1 v in volgende 2 st), eindig met nog 1 v in laatste st

Neem nu één van de beide delen die je net gehaakt hebt. Hecht aan waar je net hebt afgehecht, en haak als volgt verder:

Toer 1: 2 l, keren, 1 v overslaan, 1 st in volgende 2 v, 3 l, 2 v overslaan, 1 v in volgende v, 3 l, 2 v overslaan, 1 v in volgende v, 3 l, 2 v overslaan, 1 st in volgende 3 v
Toer 2: 2 l, keren, 1 st overslaan, 1 st in volgende 2 st, 4 keer (1 st in middelste 3 l ring van vorige toer, 1 l), nog een st in zelfde 3 l ring, 1 st in volgende 3 st
Toer 3: 2 l, keren, 1 st overslaan, 1 st in volgende 2 st, 3 l, 1 v in 1 l opening tussen tweede en derde st in ring van vorige toer, 3 l, 1 v in 1 l opening tussen derde en vierde st in ring van vorige toer, 3 l, 1 st in volgende 3 st
Toer 4: 1 l, keren, 1 st overslaan, 1 v in volgende 2 st, 2 v in volgende 3 l boog, 1 v in volgende v, 2 v in volgende 3 l boog, 1 v in volgende v, 2 v in volgende 3 l boog, 1 v in volgende 3 st

Herhaal toer 1-4 nog 8 keer (zodat we in totaal overal 11 boogjes in de breedte krijgen en ook 11 in de hoogte, dus 9 in elk verticaal tussenstuk). Hecht dan af, en naai de bovenkant vast tegen de onderkant van het bijbehorende boogje op het tweede horizontale stuk. Maak op dezelfde manier een verticaal deel aan de andere kant, en eentje in het midden boven het zesde boogje.

Werk de draadjes weg. Naai nu het gehaakte gedeelte voorzichtig met de hand vast aan het naaiwerk: de beide zijkanten langs de 5 cm marges aan de beide zijkanten van de map en het middelste stuk langs de 5 cm marge tussen beide kartonnen plaatjes. Probeer zoveel mogelijk door alleen de bovenste laag stof te steken, zodat er aan de binnenkant van de map geen steekjes zichtbaar zijn.

De schrijfmap is nu af! Veel plezier ermee!